fbpx

Vrajitoria

Ieri tot aparea un gand in mintea mea ,sa scriu de vrajitorie. Ce este cu aceasta de unde vine ea, cum este vazuta de crestinism aceasta si ce catalogheaza crestinismul a fi vrajitorie.

Despre acest subiect se pot scrie tratate intregi dar eu o sa incerc sa sintetizez in 500 de cuvinte ce este vrajitoria si magia ,lasand apoi la alegerea voastra sa trageti concluzii.

In Romania vrajitoria este practicata de mi de ani . Si la noi a existat magia alba si neagra dar a fost inglobata in practicile si datinile crestine. Toate tipurile de magie, indiferent de spaţiul etno-cultural de origine aici intra si cea de la noi susţin că în afara lumii vizibile există şi una invizibilă, prin urmare în spatele fiecărui lucru există o forţă, o energie, pe care etnologii au denumit-o „Mana” după termenul polinezian care o desemnează. Este izbitoare asemănarea dintre magie şi mitologie, căci legile gândirii şi acţiunii magice nu se deosebesc cu mult de structurile gândirii mitice, dovadă în plus a originii comune a celor două. Magia, la fel ca mitologia se bazează pe simbolism şi pe existenţa unei relaţii de determinism total dintre toate fiinţele, obiectele şi entităţile de pe toate nivelele existenţei.

Spre deosebire de magia albă, ale cărei noţiuni erau cunoscute de marea majoritate a femeilor de la sat, magia neagra era înfăptuita întotdeauna doar de către persoane care-şi făceau din asta profesia şi îndeletincirea lor de căpătâi precum vrăjitoarele. Ca un fapt interesant, în lumea satului tradiţional românesc, transpare prezenţa aproape exclusivă a femeii vrăjitoare, fapt similar şi în alte culturi europene. Barbatii sunt intalniti destul de rar in aceasta breasla , dar in momentul in care aparea era recunoscut ca fiind mai puternici decat femeile in actul magic.

Alte entităţi din panteonul popular autohton care se implicau în actele de magie erau persoanele şi personajele cu însuşiri demonice de genul strigoilor, moroi, vidmelor etc.

De unde a aparut termenul de demon, drac ,satana asa cum este cunoscut la noi? A fost adus de crestinism pentru a se putea crea dualitatea, bine-rau. La noi el avea diferite denumiri Necuratul, Pârdalnicul, Împieliţatul, Sarsailă, Scaraoschi, Ucigă-l Toaca, Ducă-se pe pustii, Alimănitu, Aghiuţă,

O tânără, descrisă în The Irish Times drept o „vrăjitoare de rang înalt şi conducătoarea unuia dintre cele mai importante grupuri de vrăjitoare din Irlanda“, a spus: „Credinţa în diavol presupune acceptarea creştinismului . . . Aceasta entitate nu poate să locuiască într-un univers în care nu este nici un Dumnezeu“.

Vrajitoria este o tehnica cu ajutorul careia omul incearca sa  modifice realitatea lui sau a altor oameni, folosindu-se de natura si spiritele care exista in spatiul ezoteric al ei.

Magicianul şi magia se referă la arta de a stăpâni şi a comanda forţele Naturii, asemenea pe cele supranaturale, oculte şi, de regulă, pe cele ale Răului. Acest aspect ne indică faptul că magia nu este doar o practică străveche, ci şi o artă pe care o stăpâneau întotdeauna nişte iniţiaţi, la origine şamani, preoţi şi sacerdoţi păgâni.

Cea mai raspandita practica cunoscuta la noi este -de deochi. Cel care poate deoachea se folosea de privire, gand sau vorba pentru a introduce in minteta si sufletul celui vizat programul negativ de invidie,rautate etc.

Practicile magice traditionale romanesti s-au pierdut in timp iar cei care o practicau nu au dat mai departe tehnicile. Ce este mai putin benefic in tot acest lucru e ca a fost inlocuit cu magia tiganeasca.

Cand vorbim de crestinism si cum vede el magia , nimic nu este bun, pentru ei resping oricum orice este in afara religiei lor. Orice sistem de evolutie orice terapie alternativa nu este buna. Nu am nimic cu ei, crestinismul este superb , ritualurile lor sunt bune si ajuta foarte  mult omul constient de el, dar exista mai mult de atat. Nu doar preotul este lucrator in lumina, nu doar el este hirotonisit in preotia lui Melchisedec.

O zi in lumina!

Lasă un comentariu:

%d blogeri au apreciat: