UMBRA
Tot ceea ce omul nu vrea sa fie, ceea ce nu vrea sa gaseasca in el,ceea ce nu vrea sa gaseasca, ceea ce nu vrea sa lase sa patrunda in interior, constiutuie umbra sa.
Noi oamenii avem tendinta sa respingem cealalta jumatate a realiatii ,dorind sa scoatem in afara constientei ce este mai putin bun. Insa ceea ce noi respingem ajunge sa traiasca in partea intunecata a fiintei.
Realitatea care nu ne intereseaza o ascundem si lasam in general inteligenta sa patrunda in lumea noastra constienta iar cealalta parte adica cea pe care o consideram prostie o ascundem.
C.G.Jung cel care a adus conceptul de Umbra considera ca aceasta este suma tuturor domeniilor respinse ale realitatii pe care omul nu levede sau nu doreste sa le vada la el ascunzandu-le in inconstient.
Legea Rezonantei afirma ca venim mereu in contact cu ceea ce rezonam. Omul cand incepe sa respinga ceva ce nu i place, comprima acel ceva si-l ascunde in el. Si astfel noi proiectam in exterior cealalta parte a realiatii respective.
Omul isi traieste umbra drept exterior, deoarece daca ar vedea-o in el si cu el nu ar mai fi umbra. Omul combate in exterior principiile respinse si incearca sa indeparteze din lumea lui ceea ce el considera rau. Aici intervine legea polaritatii si spune ca asa ceva nu este posibil.
Pe om il preocupa cel mai mult, ceea ce nu vrea, ceea ce-l deranjeaza si in felul acesta se apropie de ceea ce respinge, incat in final traieste acel lucru.
Astfel copiii vor aborda modul de comportament pe care l-au urat la parintii lor, adversarii razboiului devin cu timpul militanti, moralistii devin imorali etc. In lumea inconjuratoare omul se vede doar pe el intr-o anumita pozitie.
In oglinda cand te uiti vezi doar partea din fata , iar pentru spate, este nevoie de oglindire.
Cel care traieste in aceasta lume dar nu recunoaste ca tot ceea ce percepe si traieste este el insusi, se incalceste in amagire si iluzie.
Va urma…