Ce este coachingul?
Oxford Dictionary defineste verbul to coach ca “a medita, a instrui ,a lucra cu faptele.”
Coachingul se concentreaza asupra posibilitatilor viitoare, nu asupra greselilor din trecut.
John Maxwell definea un coach ca fiind persoana care “vine alături de tine şi te ajută să te corectezi fără să te critice în vreun fel care să îţi facă rău. Cuvântul Coach înseamnă ‘a veni lângă’. A veni lângă tine, a împărtaşi, a învăţa şi a asculta împreună.” Coachingul implică abilitatea de a te înţelege, de a fi acolo unde eşti şi tu, de a gândi cum gândeşti şi tu şi de a-ţi înţelege punctul de vedere. Din această poziţie, se pune o perspectivă nouă asupra ta, ajutându-te să te ridici pentru a vedea şi un alt mod.
Prin coaching apar rezultate vizibile datorita unei relatii de sustinere dintre coach si interlocutorul sau, precum si a stilului de a comunica utilizat.Constientizarea faptelor de catre interlocutor are loc la nivel de sine, nu sunt primite de la coach, rolul coachului aici fiind doar de a stimula.
In meseria aceasta, fie ca sfatuim, indrumam, cosiliem, facilitam sau mentoram eficienta actului in sine depinde de cat credem noi in potentialul uman. Daca un coach nu crede cu tarie in capacitatile existente in oameni , nu va fi capabil sa poata sa le scoata la suprafata la un moment dat.Oamenii nu trebuiesc catalogati dupa performante ci dupa potential. Oamenii obisnuiti asa ca noi pot face lucruri extraordinare atunci cand trebuie.
Gallwey spunea : Coachingul descatuseaza potentialul oamenilor cu scopul de a le maximiza performantele.
Succese maxime!